Do góry

Dania główne Przepis na:

Dorsz z makaronem po azjatycku

Dorsz z makaronem po azjatycku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2373 Ocena: 52625

Dodano:

Odsłon: 297

I znów zanurzamy się w "morskie otchłanie", by po raz kolejny zdobyć tak cennego w kuchni dorsza. Najlepiej czarnego dorsza i takiego używam tym razem w moim przepisie. Bedzie też dosyć egzotycznie, bo dorsz przyrządzony został po azjatycku. Zostanie podany z warzywami, ananasem i grzybami. Używam w tym przepisie sosu sojowego i sosu hoisin, a wszystko to w celu uzyskania słodkawego smaku, z którym dorsz komponuje się doskonale i tym samym to danie zaspokoi nawet najwybredniejszych smakoszy! Zatem, każdy zainteresowany, lub choćby tylko zaintrygowany przepisem na dorsza z makaronem po azjatycku, sprawdza w szczegółowym przepisie, co jest potrzebne, jak to zrobić krok po kroku, no i mam nadzieję, że zrealizuje ten przepis. Ja już wiem jak to smakuje, teraz pora na was i wasze doznania smakowe!

Składniki

  • 700 g fileta z dorsza czarnego
  • 2 kapustki pak choi
  • 1 duża szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 1 mała puszka krojonego ananasa
  • 100 ml wrzątku
  • 170 g grzybów shiitake z zalewy
  • 200 g makaronu (może być udon lub inny ulubiony- obgotowane)
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 1 łyżeczka mąki z tapioki
  • 100 ml zimnej wody
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka sezamu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dorsz z makaronem po azjatycku

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w piórka szalotkę, po chwili wrzucamy posiekany czosnek. Dosłownie kilka sekund później dodajemy ananasa wraz z zalewą, osączone z zalewy grzyby, sos sojowy, sos hoisin, makaron, poszatkowane kapustki oraz wrzątek. Dusimy 5 minut pod przykryciem, pod koniec wsypując cukier. Mieszamy, wlewamy rozrobioną w zimnej wodzie mąkę z tapioki, zagęszczamy.

    W tym samym czasie przygotowujemy dorsza.

    Mięso kroimy na kawałki (jakie wolicie), oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z odrobiną wody, następnie w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy na rumiano (najlepiej na oleju rzepakowym).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń