Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na delikatną, aromatyczną i soczystą rybę, pieczoną pod pierzynką z suszonych warzyw. Dorsz to świetny wybór na zdrowy, lekki i pożywny obiad, ponieważ zawiera dużo cennego białka, fosforu i selenu, który wzmacnia naszą odporność. Ponadto w dorszu znajdziemy kwasy omega-3 i omega-6 oraz mnóstwo witamin tj. A, E, D, PP, a także witaminy z grupy B.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5253
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11666
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Oliwę z oliwek łączymy z czosnkiem granulowanym (na 4 łyżki oliwy, dodajemy 1 sporą łyżeczkę czosnku) i nacieramy nią polędwicę z dorsza. Rybę oprószamy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym, a na wierzchu układamy suszone warzywa: marchewkę, pomidory i cebulkę, które dodatkowo skrapiamy oliwą z oliwek, aby odpowiednio zmiękły podczas pieczenia. Tak przygotowaną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 do maksymalnie 20 minut.
Pieczony dorsz idealnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami oraz lekką sałatką z rukoli. Życzę smacznego! :)