Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Draniki to wschodni wariant popularnych w Polsce placków ziemniaczanych. W odróżnieniu od nich oryginalne draniki nie zawierają mąki. W niektórych przepisach nie ma nawet jajek, dzięki czemu placuszki stają się bardziej chrupiące. Użyte do ich przygotowania ziemniaki tworzą zwartą masę w związku z wysoką zawartością skrobi. Dlatego do draników trzeba użyć ziemniaków mączystych (najlepiej typu C). Jeśli takimi nie dysponujesz, na pół kilo warzyw dodaj około łyżkę mąki. Podobnie jak polskie placki ziemniaczane draniki możesz przygotować na słodko lub wytrawne. W pierwszym wariancie zrezygnuj z dodania do masy cebuli. Draniki faszeruje się wybranymi dodatkami – nakłada na patelnię warstwę ciasta, na nią – porcję farszu, a na koniec jeszcze jedną warstwę ziemniaczaną. Tak uformowany placek smaży się z obu stron. Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na draniki.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112846
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 137
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 321
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 392
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 699
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112846
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 137
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 321
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 392
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 699
Składniki
Obierz ziemniaki i cebulę. Zetrzyj na warzywa na tarce o drobnych oczkach. Dopraw solą, pieprzem i połącz z rozkłóconym jajkiem. Wyrób masę rękoma.
Rozgrzej na patelni sporą ilość oleju (ma całkowicie przykryć dno). Bezpośrednio na patelni formuj łyżką niewielkie placuszki. Obsmaż je na złocisty kolor po obu stronach.
Tak przygotowane draniki podawaj z kleksem śmietany, udekorowane posiekanym koperkiem. Śmietanę możesz zastąpić np. sosem czosnkowym.