Do góry

Dania główne Przepis na:

Drób pieczony z papryką

Drób pieczony z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Drób pieczony z papryką"

Składniki

  • 60 dag filetu z kurczaka
  • 3 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 15 dag masła orzechowego
  • 1 i 2/3 szkl. bulionu drobiowego Dodatkowo: 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Dodaj masło orzechowe i bulion. Zagotuj. Sos przypraw solą oraz pieprzem. Wystudź.

  2. Mięso opłucz, potnij w paski. Papryki rozetnij, oczyść, jeden strąk potnij na kawałeczki, a resztę na cząstki. Mięso oraz kawałeczki papryki ponabijaj na długie wykałaczki. Uformuj falbanki.

  3. Oprósz solą i pieprzem. Resztę oleju połącz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Skrop tym szaszłyki i kawałki papryki. Piecz je ok. 20 minut w temp. 190°C. Podawaj z sosem.

  4. Superrady

  5. Drewniane patyczki do szaszłyków wcześniej mocz 2 godziny w zimnej wodzie. Dzięki temu nie przypalą się w czasie pieczenia.

  6. Nie wyrzucaj pestek papryki. Wysusz je i zmiel w młynku do kawy. Stosuj jako przyprawę do sosów, zup oraz sałatek.

  7. Masło orzechowe zastąpisz fistaszkami ugotowanymi w bulionie i zmiksowanymi na gładko.

  8. Niezastąpione dodatki do dania

  9. Przygotowane szaszłyki zamarynuj w sosie sojowym oraz imbirze (w proszku albo świeżo startym). Dzięki temu mięso będzie nieco pikantniejsze.

  10. Ryż ugotuj na sypko. Żeby pięknie pachniał i miał ładny żółty kolor, dodaj do wody kawałek skórki z cytryny oraz trochę kurkumy.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń