Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drób pieczony z papryką"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 137
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 789
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 137
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 789
Składniki
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Dodaj masło orzechowe i bulion. Zagotuj. Sos przypraw solą oraz pieprzem. Wystudź.
Mięso opłucz, potnij w paski. Papryki rozetnij, oczyść, jeden strąk potnij na kawałeczki, a resztę na cząstki. Mięso oraz kawałeczki papryki ponabijaj na długie wykałaczki. Uformuj falbanki.
Oprósz solą i pieprzem. Resztę oleju połącz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Skrop tym szaszłyki i kawałki papryki. Piecz je ok. 20 minut w temp. 190°C. Podawaj z sosem.
Superrady
Drewniane patyczki do szaszłyków wcześniej mocz 2 godziny w zimnej wodzie. Dzięki temu nie przypalą się w czasie pieczenia.
Nie wyrzucaj pestek papryki. Wysusz je i zmiel w młynku do kawy. Stosuj jako przyprawę do sosów, zup oraz sałatek.
Masło orzechowe zastąpisz fistaszkami ugotowanymi w bulionie i zmiksowanymi na gładko.
Niezastąpione dodatki do dania
Przygotowane szaszłyki zamarynuj w sosie sojowym oraz imbirze (w proszku albo świeżo startym). Dzięki temu mięso będzie nieco pikantniejsze.
Ryż ugotuj na sypko. Żeby pięknie pachniał i miał ładny żółty kolor, dodaj do wody kawałek skórki z cytryny oraz trochę kurkumy.Źródło: Naj