Do góry

Dania główne Przepis na:

Drobiowe cannelloni z serem feta

Drobiowe cannelloni z serem feta

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 18689

Dodano:

Odsłon: 725

Idealne wykorzystanie mięsa z rosołu. Przepis na bardzo prosty i smaczny obiad ;-D

Składniki

  • 16 rurek cannelloni
  • 3 udka ugotowane w rosole
  • 1 kosta sera feta (25 dag)
  • 1/2 kieliszka czerwonego wina
  • 1 czerwona cebula
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła do smarowania naczynia
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drobiowe cannelloni z serem feta

Przygotowanie

  1. Rurki cannelloni wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy na średnim ogniu przez około 3 minuty, następnie delikatnie odcedzamy i układamy na deseczce.

  2. Pozbawione kości i skóry ugotowane mięso wrzucamy na rozgrzany tłuszcz razem z pokrojoną w kostkę cebulą.

  3. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i czerwone wino.

  4. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do momentu lekkiego rozpuszczenia się sera. Podsmażone mięso z serem przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy sproszkowany czosnek i dokładnie miksujemy blenderem.

  5. Zmiksowany farsz doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy rurki cannelloni.I układamy na nim rurki z nadzieniem. Całość zalewamy resztą sosu.

  6. Do wrzącego rosołu dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy i gotujemy przez 2 minuty. Naczynie żaroodporne dokładnie smarujemy masłem, a na jego dno wylewamy kilka łyżek sosu.

  7. Rurki polane sosem obsypujemy bazylią i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.

  8. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 45-55 minut. Ser na wierzchu powinien nam się zrumienić na złoto-brązowy kolor.

  9. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!

  10. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń