Do góry

Dania główne Przepis na:

Drobiowe kotleciki z suszonymi pomidorami, bazylią i pieczarkami

Drobiowe kotleciki z suszonymi pomidorami, bazylią i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 951 Ocena: 25358

Dodano:

Odsłon: 29299

Dzisiaj zapraszam na mielone kotleciki z indyka z stylu włoskim. Kotleciki są mięciutkie i soczyste, a ich smak podkreślają suszone pomidory, świeża bazylia, pieczarki i zarumieniona cebulka. Delikatne mięso z indyka smażone jest na oliwie z oliwek, która dodatkowo podkreśla ich śródziemnomorski smak. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 200 g pieczarek
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 cebula biała
  • garść listków bazylii
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Drobiowe kotleciki z suszonymi pomidorami, bazylią i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Cebulkę kroimy w małą kostkę, szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy obrane i pokrojone drobno pieczarki. Grzyby smażymy do momentu odparowania wody i studzimy.

    Mięso z indyka mielimy i dodajemy do niego 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, pokrojone pomidory suszone, posiekane listki bazylii, ostudzoną cebulkę i pieczarki, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, a z powstałej masy formujemy kotleciki.

    * Podczas formowania kotlecików, warto się nimi "pobawić" czyli podrzucać i ubijać w dłoniach. Dzięki temu zabiegowi kotlety nie będą pękać podczas smażenia, będą zwarte i zachowają ładny kształt.

  2. Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na delikatnie rumiany kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru oliwy.

  3. Gotowe kotleciki świetnie komponują się ze świeżymi surówkami, parowanymi warzywami oraz pikantnymi sosami.

  4. Możemy wykorzystać je także do przygotowania zdrowego, drobiowego hamburgera albo serwować je ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 03 lutego 2017 No cóż, fartuch na brzuch i ... jakie to smaczne danie. Dodatek - ukochana kasza jaglana i suróweczka z kwaszonego ogóreczka. Dzięki za przepis ląduje w plagiatorku. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 01 lutego 2017 O Mamma mia ;-) boszeeee...jak przesmacznie<3<3<3 porywam natychmiast ;-))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 01 lutego 2017 Super <3
Też zazwyczaj robię z mięsa mielonego z indyka. Ale pomysł z bazylią i pomidorami kupuję :)
Moje smaki :))
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń