Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na mielone kotleciki z indyka z stylu włoskim. Kotleciki są mięciutkie i soczyste, a ich smak podkreślają suszone pomidory, świeża bazylia, pieczarki i zarumieniona cebulka. Delikatne mięso z indyka smażone jest na oliwie z oliwek, która dodatkowo podkreśla ich śródziemnomorski smak. Smacznie polecam :)
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 9
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 136
Polecam.
Odsłon: 248
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 164
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 9
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 136
Polecam.
Odsłon: 248
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 164
Składniki
Cebulkę kroimy w małą kostkę, szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy obrane i pokrojone drobno pieczarki. Grzyby smażymy do momentu odparowania wody i studzimy. Mięso z indyka mielimy i dodajemy do niego 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, pokrojone pomidory suszone, posiekane listki bazylii, ostudzoną cebulkę i pieczarki, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, a z powstałej masy formujemy kotleciki. * Podczas formowania kotlecików, warto się nimi "pobawić" czyli podrzucać i ubijać w dłoniach. Dzięki temu zabiegowi kotlety nie będą pękać podczas smażenia, będą zwarte i zachowają ładny kształt.
Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na delikatnie rumiany kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru oliwy.
Gotowe kotleciki świetnie komponują się ze świeżymi surówkami, parowanymi warzywami oraz pikantnymi sosami.
Możemy wykorzystać je także do przygotowania zdrowego, drobiowego hamburgera albo serwować je ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego! :)