Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drobiowe steki"
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4959
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13851
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3246
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1062
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4959
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13851
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3246
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1062
Składniki
Piersi kurczaka umyj, osusz i za pomocą ostrego noża zrób z wierzchu kilka nacięć.
Mięso równo posyp przyprawą do kurczaka i schłódź w lodówce. Gałązkę tymianku oraz natkę pietruszki opłucz, drobno posiekaj i wsyp do miseczki.
Dodaj 3 łyżki oleju słonecznikowego i wymieszaj. Całość nałóż na schłodzone piersi kurczaka.
Mięso skrop sokiem z 1 cytryny i wstaw na około 15 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.
Przygotowane steki zdejmij z patelni i trzymaj w cieple (zachowaj sos po pieczeniu).
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż umyte pomidory, pokrojoną w plasterki cytrynę oraz dymki.
Podsmażone warzywa dodaj do mięsa i polej powstałym podczas smażenia kurczaka sosem.
Czas przygotowania: 50 minut 330 kcal/1 sztukaŹródło: Tele Tydzień