Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapsalon to holenderski fast food. Składa się z frytek i mięsa (w oryginale gyros albo szoarma) zapieczonych pod serem, przykrytych sałatką ze świeżych warzyw i polanych sosem. W mojej wersji użyłam kawałków kurczaka, surówki z kapustą i domowego sosu.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 283
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1382
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4292
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 283
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1382
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4292
Składniki
Danie możemy przygotować w większym naczyniu żaroodpornym lub w dwóch mniejszych kokilkach. Przygotowujemy frytki. Ziemniaki obieramy i kroimy. Najlepiej zalać ziemniaki na 10 minut wodą z odrobiną cukru, potem przepłukać i dokładnie osuszyć. Ziemniaki smażymy. Gotowe układamy w kokilkach. Kurczaka kroimy w większą kostkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa. Smażymy na oleju. Usmażone kawałki kurczaka układamy na frytkach. Frytki z kurczakiem posypujemy serem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 10 minut z termoobiegiem. Ser powinien się lekko zarumienić. Szykujemy sos i surówkę: Składniki na sos mieszamy. Doprawiamy do smaku. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, ogórka w pomidora w plasterki. Do kokilek z zapieczonymi frytkami z mięsem nakładamy porcje surówki. Całość polewamy sosem. Serwujemy od razu, aby frytki i kurczak były gorące.