Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis mam już sprawdzony. Z proporcji wychodzi ciasto na 1 pizzę o średnicy 60 cm. Ciasto po wyrobieniu jest elastyczne. Polecam :)!!!
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 113
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 210
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 127
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14989
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 113
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 210
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 127
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14989
Składniki
Rozczyn: Mleko podgrzać w garnuszku. Podgrzane mleko przelać do miseczki. Do mleka dodać drożdże, wsypać cukier i wymieszać do pozbycia się grudek. Przygotowany rozczyn odstawić na ok 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiać przez sito mąkę, wlać do niej olej, dodać sól i wymieszać całość łyżką. W mące zrobić dołek i wlać przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży i mleka. Na początku wszystko mieszać łyżką, a później wyrabiać ciasto rękami. Wyrobione ciasto uformować w kulkę.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 30-50 oC i wyłączyć. Ściereczkę kuchenną namoczyć lekko zimną wodą i przykryć nią uformowane ciasto w misce. Odstawić do piekarnika lub w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto trochę wyrobić ( jak jest za wilgotne można dodać ok.30 g mąki) i uformować w kulkę. Gotowe do wypieku pizzy:) Smacznego:)!!!!