Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis mam już sprawdzony. Z proporcji wychodzi ciasto na 1 pizzę o średnicy 60 cm. Ciasto po wyrobieniu jest elastyczne. Polecam :)!!!
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 67
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2459
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 533
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 880
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 67
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2459
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 533
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 880
Składniki
Rozczyn: Mleko podgrzać w garnuszku. Podgrzane mleko przelać do miseczki. Do mleka dodać drożdże, wsypać cukier i wymieszać do pozbycia się grudek. Przygotowany rozczyn odstawić na ok 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiać przez sito mąkę, wlać do niej olej, dodać sól i wymieszać całość łyżką. W mące zrobić dołek i wlać przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży i mleka. Na początku wszystko mieszać łyżką, a później wyrabiać ciasto rękami. Wyrobione ciasto uformować w kulkę.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 30-50 oC i wyłączyć. Ściereczkę kuchenną namoczyć lekko zimną wodą i przykryć nią uformowane ciasto w misce. Odstawić do piekarnika lub w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto trochę wyrobić ( jak jest za wilgotne można dodać ok.30 g mąki) i uformować w kulkę. Gotowe do wypieku pizzy:) Smacznego:)!!!!