Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo puszyste i pyszne placuszki;)
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181934
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 173
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181934
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 173
Składniki
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letnim mleku i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, tworzymy dołek, do którego dodajemy szczyptę soli, jajka, aromat np. waniliowy, cukier waniliowy oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy łyżką na jednolitą masę. Tak gotowe ciasto możemy już smażyć ale ja zawsze coś dodaje. Możemy dodać pokrojone w drobną kostkę świeże owoce takie jak jabłka, gruszki, morele, banany. Można dodać bakalie; rodzynki, żurawinę, wiórka kokosowe, orzechy lub kawałki czekolady. Gdy już dodamy to co lubimy i dobrze wymieszamy odstawiamy ciasto jeszcze na kilka minut aby podrosło. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy na ciepło. Można osypać placuszki cukrem pudrem i cynamonem lub polać jogurtem z owocami:))