Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo puszyste i pyszne placuszki;)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5260
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11678
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5260
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11678
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Składniki
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letnim mleku i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, tworzymy dołek, do którego dodajemy szczyptę soli, jajka, aromat np. waniliowy, cukier waniliowy oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy łyżką na jednolitą masę. Tak gotowe ciasto możemy już smażyć ale ja zawsze coś dodaje. Możemy dodać pokrojone w drobną kostkę świeże owoce takie jak jabłka, gruszki, morele, banany. Można dodać bakalie; rodzynki, żurawinę, wiórka kokosowe, orzechy lub kawałki czekolady. Gdy już dodamy to co lubimy i dobrze wymieszamy odstawiamy ciasto jeszcze na kilka minut aby podrosło. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy na ciepło. Można osypać placuszki cukrem pudrem i cynamonem lub polać jogurtem z owocami:))