Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta kapusta to idealny zamiennik tradycyjnego bigosu :) Zdecydowanie lżej strawna! Tajemnica uzyskania idealnego smaku to długie duszenie na wolnym ogniu, tak aby wszystkie smaki się połączyły, a kapusta była tak miękka, że po prostu ma się rozpływać w ustach. Warto spróbować, polecam :)
dwa duże garnki, duży rondel
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 52
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 52
Składniki
Grzyby namoczyć dzień wcześniej. Wyciągnąć z wody, przepłukać na sitku, a wywar przecedzić przez gazę. Zalać ponownie grzyby wywarem i gotować do miękkości ok. godziny.
Kapustę słodką poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą do całkowitego przykrycia, gotować do miękkości, odcedzić.
W drugim garnku włożyć kapustę kiszoną, zalać wodą do przykrycia i gotować ok. pół godziny, po czym odcedzić (wywar zachować ) Śliwki zalać wrzątkiem (pół szklanki) i odstawić na 5 minut do napęcznienia.
Ugotowane grzyby odcedzić (zachować wywar), cebulę pokroić w drobną kostkę. W głębokim rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać grzyby, śliwki, masło - chwile razem podsmażać, po czym dodać obie kapusty, liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Podlać wodą z moczonych śliwek i wywarem z grzybów. Przykryć i dusić na wolnym ogniu, ok. 2-3 godz. Od czasu do czasu wszystko zamieszać.
Jeżeli uważacie, że kapusta jest zbyt słodka można podlać jeszcze odrobiną odlanego wywaru z kiszonej kapusty. Posolić i popieprzyć do smaku, dodać maggi. Ważne jest, aby kapustę często mieszać, próbować i w miarę swoich kubków smakowych dokwaszać lub nie. Podczas mieszania trochę płynów powinno odparować, dzięki temu kapusta powinna mieć lekko zawiesistą konsystencję.