Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona kapusta z soczewicą

Duszona kapusta z soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 5707

Dodano:

Odsłon: 243

Kiszona kapusta duszona z soczewicą sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Ja podałam ją z puree ziemniaczanym.

Składniki

  • Kapusta kiszona (z marchewką i przyprawami) - 500g
  • Cebula - 2szt
  • Soczewica zielona - 150g
  • Masło - 2 łyżki
  • Kostka rosołowa wołowa - 1szt
  • Pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Duszona kapusta z soczewicą

Przygotowanie

  1. Kapustę przepłukujemy, odciskamy i siekamy. Soczewicę płuczemy. Cebulę kroimy w kostkę.
    Na maśle podsmażamy cebulę. Kiedy będzie szklista dodajemy kapustę. Smażymy razem 5 minut. Dodajemy 300ml wody i kostkę. Kiedy woda się ugotuje dosypujemy soczewicę. Gotujemy 40 minut (soczewica powinna być już miękka), co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wody. Doprawiamy pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń