Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówkę dobrze doprawiłam, plastrami cebuli otuliłam, na noc zostawiłam, następnie mięso na smakowym oleju przesmażyłam. Cebuli dodałam i wodą podlałam. Cztery godz. na małym ogniu karkówka się dusiła, aż mięciutka się zrobiła. Mięso na plastry pokroiłam, a wywar z cebulą zmiksowałam i sos dobrze wyostrzony gotowy już miałam.
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3628
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1737
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3628
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1737
Składniki
Umytą i osuszoną karkówkę posypujemy solą, pieprzem czarnym i ziołowym, kminkiem i dokładnie wklepujemy w mięso. Obrana cebulę kroimy w grube plastry i delikatnie oprószamy solą. Karkówkę mieszamy z cebulę i zostawiamy na kilka godzin w lodówce, najlepiej na noc. Karkówkę wyciągamy z cebuli. W dużym garnku, o szerokim dnie (tak żeby zmieścił się mięso) rozgrzewamy olej, mięso obsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę i wlewamy kubek wrzącej wody. Garnek przykrywamy pokrywą i na bardzo małym ogniu dusimy ok. 4 godz. W połowie duszenia możemy odwrócić mięso. Rada: jeśli jest za mało wody, można dolać, ale to nie jest konieczne, mięso nie musi być całkowicie zakryte. Sprawdzamy czy sos powstały podczas duszenie jest wystarczająco słony i ostry. Upieczoną karkówkę, można od razu podawać, lub w całości pozostawić na później, przestudzony łatwiej się kroi.
Cebulę z wywarem miksujemy za pomocą blendera, sos jest już gotowy. Rada: żeby sos nie był za tłusty, wystarczy wyciągnąć karkówkę, zebrać z wywaru nadmiar tłuszczu. Można też pozostawić wywar do schłodzenia i bez problemu ściągnąć zastygnięty tłuszcz. :)