Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona wieprzowina

Duszona wieprzowina

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2428

Dodano:

Odsłon: 1142

Co tu dużo pisać – treściwe, smakowite danie obiadowe. Możemy je podać z ryżem, ziemniakami czy chlebem. Pikantne!

Składniki

  • Mięso wieprzowe - 600 g
  • Bulion - 2 szkl.
  • Brukselka - 450 g (świeża lub mrożona)
  • Marchew - 2 szt.
  • Pietruszka - 1 szt.
  • Seler - 1/2 szt.
  • Dymka ze szczypiorkiem - 1 pęczek
  • Musztarda - rosyjska - 3 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryczka chili - 1 szt.
  • Pomidory z puszki - krojone - 1 puszka
  • Sos sojowy - 3 łyżki
  • Kurkuma - 1 łyżeczka
  • Kminek mielony - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Olej - 2 łyżki + do obsmażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Duszona wieprzowina

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę. Olej mieszamy z kurkumą, kminkiem, czosnkiem, musztardą, sosem sojowym i pieprzem. Marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

  2. Brukselkę blanszujemy w osolonym wrzątku 5 minut. Marchewki, seler i pietruszkę obieramy, płuczemy. Marchew kroimy w kostkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Chili przekrawamy, usuwamy pestki, drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Dymkę ze szczypiorem drobno siekamy (odkładając trochę do dekoracji).

  3. Na oleju obsmażamy mięso razem z marynatą, przekładamy do garnka. Na tą samą patelnie wrzucamy dymkę, papryczkę chili i szklimy, a następnie dodajemy marchew, seler, pietruszkę i smażymy 5 min. Warzywa dokładamy do garnka, wlewamy bulion i dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy zblanszowaną brukselkę, pomidory i dusimy ok. 60 minut. W razie konieczności doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i kminkiem. Posypujemy szczypiorem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń