Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co tu dużo pisać – treściwe, smakowite danie obiadowe. Możemy je podać z ryżem, ziemniakami czy chlebem. Pikantne!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10751
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 934
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9181
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10751
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 934
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9181
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę. Olej mieszamy z kurkumą, kminkiem, czosnkiem, musztardą, sosem sojowym i pieprzem. Marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Brukselkę blanszujemy w osolonym wrzątku 5 minut. Marchewki, seler i pietruszkę obieramy, płuczemy. Marchew kroimy w kostkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Chili przekrawamy, usuwamy pestki, drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Dymkę ze szczypiorem drobno siekamy (odkładając trochę do dekoracji).
Na oleju obsmażamy mięso razem z marynatą, przekładamy do garnka. Na tą samą patelnie wrzucamy dymkę, papryczkę chili i szklimy, a następnie dodajemy marchew, seler, pietruszkę i smażymy 5 min. Warzywa dokładamy do garnka, wlewamy bulion i dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy zblanszowaną brukselkę, pomidory i dusimy ok. 60 minut. W razie konieczności doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i kminkiem. Posypujemy szczypiorem.