Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszone skwary z łopatki z cebulą podane z kaszą gryczaną i marynowanymi ogórkami.
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 209
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1082
Polecam.
Odsłon: 1068
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 209
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1082
Polecam.
Odsłon: 1068
Składniki
Dzień przed przygotowaniem mięso z łopatki kroimy w większą kostkę, taką 4x4 cm. Pokrojoną w kawałki łopatkę nacieramy solą, ziołowym pieprzem i majerankiem, umieszczamy w pojemniku z zamknięciem. Pojemnik z mięsem wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Na drugi dzień nagrzewamy patelnie z tłuszczem, nakładamy kawałki mięsa i smażymy na rumiany kolor z każdej strony.
W między czasie kroimy cebule w pół plastry, solimy i pieprzymy.
Mięso po kilkurazowym przewracaniu podlewamy lekko przegotowaną wodą i dusimy pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy cebulę i dalej dusimy całość pod przykryciem. W między czasie parzymy kaszę w dwóch szklankach rosołu lub bulionu.
Gotowe duszone kawałki łopatki z cebulą podajemy ze sparzoną kaszą i marynowanymi ogórkami. Smacznego !!!