Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każda pora roku ma swoje kolory i smaki. Jesień to bez wątpienia najlepsza przyjaciółka ziemniaków i dyni. Wbrew pozorom z tych powszechnych warzyw można stworzyć bardzo pożywną i aromatyczną potrawę. Sukcesem smaku duszonek jest powolne gotowanie i wybranie dobrej jakości mięsa. Potrawę możesz także przygotować w kociołku nad ogniskiem lub w szybkowarze.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25044
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6131
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 453
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25044
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6131
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 453
Składniki
Umyj mięso, osusz i pokrój w kostkę o wielkości 2,5-3 cm. Obrane ziemniaki i dynię pokrój w kawałki podobnej wielkości, po czym odłóż warzywa na bok. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
W garnku z grubym dnem lub głębokiej patelni rozgrzej olej i masło. Wrzuć cebulkę i (mieszając) przesmażaj, aż stanie się błyszcząca. Następnie dorzuć na patelnię wieprzowinę, dopraw solą, czarnym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej, po czym obsmaż ze wszystkich stron na rumiano. Przełóż mięso na talerz, a na patelnię wrzuć ziemniaki (w razie potrzeby dodaj łyżkę masła) i także je obsmaż, posypując suszonymi ziołami. Wlej na patelnię lub do garnka bulion i zeskrob brązowe fragmenty z dna. Przełóż do naczynia wieprzowinę, dorzuć listki laurowe, przykryj pokrywę i gotuj duszonki na średnim ogniu około 30-40 minut. Po tym czasie dorzuć fragmenty dyni, wymieszaj i trzymaj pod przykryciem jeszcze 10-15 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Tak przygotowane duszonki wykładaj do talerzy i serwuj na gorąco. Możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.