Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczonki (zwane również duszonkami) to pyszna potrawa biesiadna, przygotowana na ognisku w specjalnym, żeliwnym kociołku. Kociołek taki, to coś w rodzaju szybkowara - posiada hermetyczne zamknięcie i trójnóg, dzięki któremu można wstawić go do ogniska. Potrawy w nim przyrządzone są niezwykle aromatyczne i soczyste. Najlepsza jaką znam to grochówka (wkrótce na blogu).
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 272
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 165
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2473
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 8611
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 272
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 165
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2473
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 8611
Składniki
Kociołek wykładamy folią aluminiową i liśćmi kapusty. Liście muszą zachodzić na siebie tak, aby dokładnie wyścielały garnek. Następnie układamy warstwami obrane, pokrojone w plastry warzywa i mięso. Można poszczególne warstwy lekko doprawić w trakcie układania, ale uwaga, żeby nie przesadzić, bo i żeberka i kiełbasa są słone. Całość przykrywamy liśćmi kapusty, zamykamy szczelnie, stawiamy na ogniu i oddajemy się rozrywkom towarzyskim. Po ok. 2 - 2,5 godziny z kociołka zaczyna wydobywać się smakowity zapach - czas go otworzyć.
Jeżeli potrawa wygląda, pachnie i smakuje jak ta na zdjęciu - autorstwa mojego przyjaciela (potrawa, nie zdjęcie) - nakładamy na talerze... i do dzieła.