Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszonki czyli beskidzki kociołek rozmaitości.

Duszonki czyli beskidzki kociołek rozmaitości.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4385

Dodano:

Odsłon: 19530

Pieczonki (zwane również duszonkami) to pyszna potrawa biesiadna, przygotowana na ognisku w specjalnym, żeliwnym kociołku. Kociołek taki, to coś w rodzaju szybkowara - posiada hermetyczne zamknięcie i trójnóg, dzięki któremu można wstawić go do ogniska. Potrawy w nim przyrządzone są niezwykle aromatyczne i soczyste. Najlepsza jaką znam to grochówka (wkrótce na blogu).

Składniki

  • 1,5 - 2 kg ziemniaków,
  • 2 - 3 duże marchewki
  • pietruszka
  • seler (nieduży)
  • 1 - 1,5 kg podwędzanej kiełbasy
  • ok. 1 kg wędzonych, surowych żeberek (mięsnych)
  • sól, pieprz - do smaku
  • kilka dużych liści kapusty
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kociołek wykładamy folią aluminiową i liśćmi kapusty. Liście muszą zachodzić na siebie tak, aby dokładnie wyścielały garnek.
    Następnie układamy warstwami obrane, pokrojone w plastry warzywa i mięso.
    Można poszczególne warstwy lekko doprawić w trakcie układania, ale uwaga, żeby nie przesadzić, bo i żeberka i kiełbasa są słone.
    Całość przykrywamy liśćmi kapusty, zamykamy szczelnie, stawiamy na ogniu i oddajemy się rozrywkom towarzyskim.
    Po ok. 2 - 2,5 godziny z kociołka zaczyna wydobywać się smakowity zapach - czas go otworzyć.

  2. Jeżeli potrawa wygląda, pachnie i smakuje jak ta na zdjęciu - autorstwa mojego przyjaciela (potrawa, nie zdjęcie) - nakładamy na talerze... i do dzieła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aisuri 08 marca 2014 http://www.garnek.pl/irusia/6786033/pieczonki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

miki231 08 listopada 2013 moje dawne rejony i smaki. choć w moim domu rodzinnym mówiło się prażonki lub tak jak u Ciebie duszonki.
po przeprowadzce do łódzkiego zrobiłam z nimi furrorę wśród nowych znajomych a i mojemu mężowi gdy pierwszy raz jadł, a nie wiedział co to takiego.... także posmakowały :D
chociaż ja wole tradycyjne: ziemniaki, cebula, wędlina, sól i pieprz oraz odrobinka smalcu. nigdy nie dawalam liści kapusty, marchwi i innych dodatkwów ale dowolność jest jak kto woli.
jadłam w różnym wydanie ale pozostaje przy mojej tradycyjnej wersji.
pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 11 września 2013 kociołek jest pyszny, ja czasami robię kociołek z ryżem, wszystko tak samo, warzywa, mięsko, garść ryżu i tak na przemian ale do 3/4 kociołka, zalewam bulionem, nawet taki rosołek rozpuszczony z dodatkiem ziół oraz czosnku. Po otwarciu mięso z ryże, warzywami pachnie ziołami i czosnkiem a smakuje wybornie. Nie zamieszczam przepisu, ale każdy może spróbować.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maxymil 09 września 2013 Super przepis,robimy bardzo często dodajemy buraka i sporo cebuli z zamiast żeberek mięsko z królika lub cielęcinkę ,potrawa jest boska.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 09 września 2013 Ode mnie też duży kciuk. Jak smakowicie pachnie:-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 08 września 2013 Kto nie próbował tej potrawy, to nie wie co stracił...pyszności))Kciuk.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń