Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszonki kieleckie to warzywna zapiekanka z mięsem drobiowym. Dzięki parze wodnej składniki zapiekanki nie przesuszają się, mimo wysokiej temperatury pieczenia.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457510
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1392
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2219
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 560
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457510
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1392
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2219
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 560
Składniki
Oczyść mięso z kurczaka z błonek, chrząstek itp. Pokrój na niewielkie kawałki.
Obierz ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki pokrój na cząstki, a marchewkę na plastry.
Podziel kalafior na różyczki (usuń głąb i liście).
Obierz cebulę i pokrój w piórka. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Połącz w misce olej z curry, czosnkiem i z przyprawami (z wyjątkiem soli i pieprzu). Obtocz w mieszance wszystkie warzywa i mięso.
Wyłóż plastrami boczku naczynie żaroodporne. Rozłóż na nim warzywa. Oprósz solą i pieprzem.
Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 210°C. Na dnie piekarnika ustaw naczynie wypełnione wrzącą wodą. Piecz duszonki przez około 40 minut – aż warzywa i mięso zmiękną. Podawaj gorące, z łagodnym sosem przygotowanym ze śmietany i koncentratu pomidorowego.