Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszonki kieleckie to warzywna zapiekanka z mięsem drobiowym. Dzięki parze wodnej składniki zapiekanki nie przesuszają się, mimo wysokiej temperatury pieczenia.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7853
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1049
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13613
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7853
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1049
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13613
Składniki
Oczyść mięso z kurczaka z błonek, chrząstek itp. Pokrój na niewielkie kawałki.
Obierz ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki pokrój na cząstki, a marchewkę na plastry.
Podziel kalafior na różyczki (usuń głąb i liście).
Obierz cebulę i pokrój w piórka. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Połącz w misce olej z curry, czosnkiem i z przyprawami (z wyjątkiem soli i pieprzu). Obtocz w mieszance wszystkie warzywa i mięso.
Wyłóż plastrami boczku naczynie żaroodporne. Rozłóż na nim warzywa. Oprósz solą i pieprzem.
Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 210°C. Na dnie piekarnika ustaw naczynie wypełnione wrzącą wodą. Piecz duszonki przez około 40 minut – aż warzywa i mięso zmiękną. Podawaj gorące, z łagodnym sosem przygotowanym ze śmietany i koncentratu pomidorowego.