Szybki, sycący i łatwy do zrobienia obiad? Nic prostszego! Przygotuj dworski gulasz z polędwiczki wieprzowej, a gwarantujemy, że będziesz często powracać do tego przepisu.
Dworski gulasz z polędwiczki wieprzowej
Składniki
- 600 g polędwiczki wieprzowej,
- 150 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 papryka czerwona,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml wody lub bulionu drobiowego,
- 100 ml przecieru pomidorowego,
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
- 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina mąki do posypania mięsa,
- tłuszcz do smażenia (najlepiej masło)
Składniki
- 600 g polędwiczki wieprzowej,
- 150 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 papryka czerwona,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml wody lub bulionu drobiowego,
- 100 ml przecieru pomidorowego,
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
- 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina mąki do posypania mięsa,
- tłuszcz do smażenia (najlepiej masło)

Etapy przygotowania
Polędwiczki wieprzowe umyj pod bieżącą wodą. Osusz i oczyść je z błonek. Pokrój na plastry o grubości około 1 centymetra. Spłaszcz każdy z nich dłonią. Następnie pokrój mięso w paski. Posól i popieprz każdy kawałek. Oprósz mąką. Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż polędwiczki przez kilka minut z każdej strony, nie mieszając zbyt często. Przełóż mięso do garnka.
Cebulę obierz, pokrój i posiekaj w piórka. Czosnek także obierz i przeciśnij przez praskę. Pieczarki po umyciu posiekaj na plasterki. Całość zeszklij na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso. Pod koniec dodaj pieczarki, zamieszaj, chwilkę podsmażaj. Dodaj do garnka.
Obierz w tym czasie marchewkę i pokrój ją w półplasterki. Paprykę także umyj, pokrój w kostkę. Podsmaż na tej samej patelni i dodaj do pozostałych składników. Do garnka wlej wodę, posól całość i popieprz. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy. Ponownie duś całość przez 20 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Posmakuj sos, jeśli jest mdły, dodaj jeszcze sól i pieprz. Tak przygotowany gulasz z polędwiczki wieprzowej możesz zagęścić śmietanką albo mąką podsmażoną z masłem. Jeśli jednak tak przygotowany sos ci odpowiada, zostaw go w takiej formie.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Chrzan to obowiązkowy dodatek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stol...
Odsłon: 1926

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 653

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 121
Ostatnio komentowane przepisy

Chrzan to obowiązkowy dodatek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stol...
Odsłon: 1926

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 653

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 121



Składniki
- 600 g polędwiczki wieprzowej,
- 150 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 papryka czerwona,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml wody lub bulionu drobiowego,
- 100 ml przecieru pomidorowego,
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
- 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina mąki do posypania mięsa,
- tłuszcz do smażenia (najlepiej masło)
Polędwiczki wieprzowe umyj pod bieżącą wodą. Osusz i oczyść je z błonek. Pokrój na plastry o grubości około 1 centymetra. Spłaszcz każdy z nich dłonią. Następnie pokrój mięso w paski. Posól i popieprz każdy kawałek. Oprósz mąką. Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż polędwiczki przez kilka minut z każdej strony, nie mieszając zbyt często. Przełóż mięso do garnka.
Cebulę obierz, pokrój i posiekaj w piórka. Czosnek także obierz i przeciśnij przez praskę. Pieczarki po umyciu posiekaj na plasterki. Całość zeszklij na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso. Pod koniec dodaj pieczarki, zamieszaj, chwilkę podsmażaj. Dodaj do garnka.
Obierz w tym czasie marchewkę i pokrój ją w półplasterki. Paprykę także umyj, pokrój w kostkę. Podsmaż na tej samej patelni i dodaj do pozostałych składników. Do garnka wlej wodę, posól całość i popieprz. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy. Ponownie duś całość przez 20 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Posmakuj sos, jeśli jest mdły, dodaj jeszcze sól i pieprz. Tak przygotowany gulasz z polędwiczki wieprzowej możesz zagęścić śmietanką albo mąką podsmażoną z masłem. Jeśli jednak tak przygotowany sos ci odpowiada, zostaw go w takiej formie.