Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki, sycący i łatwy do zrobienia obiad? Nic prostszego! Przygotuj dworski gulasz z polędwiczki wieprzowej, a gwarantujemy, że będziesz często powracać do tego przepisu.
Przepis dnia
Polędwiczki wieprzowe pieczone (a właściwie duszone) - podane z sosem chrzan...
Odsłon: 121414
Bardzo lubię ciasto francuskie, za możliwości jakie daje w kuchni. Słodkie cz...
Odsłon: 12195
Sezon kurkowy w pełni. Sos w połączeniu z delikatnymi polędwiczkami. Polecam.
Odsłon: 15045
Bardzo smaczny rolowany boczek wieprzowy, natarty solą, pieprzem i czosnkiem,...
Odsłon: 52
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 113
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1627
Dzisiaj pyszne danie z wątróbki i ryżu. Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejsz...
Odsłon: 291
Bardzo smaczny rolowany boczek wieprzowy, natarty solą, pieprzem i czosnkiem,...
Odsłon: 52
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 113
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1627
Dzisiaj pyszne danie z wątróbki i ryżu. Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejsz...
Odsłon: 291
Składniki
Polędwiczki wieprzowe umyj pod bieżącą wodą. Osusz i oczyść je z błonek. Pokrój na plastry o grubości około 1 centymetra. Spłaszcz każdy z nich dłonią. Następnie pokrój mięso w paski. Posól i popieprz każdy kawałek. Oprósz mąką. Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż polędwiczki przez kilka minut z każdej strony, nie mieszając zbyt często. Przełóż mięso do garnka.
Cebulę obierz, pokrój i posiekaj w piórka. Czosnek także obierz i przeciśnij przez praskę. Pieczarki po umyciu posiekaj na plasterki. Całość zeszklij na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso. Pod koniec dodaj pieczarki, zamieszaj, chwilkę podsmażaj. Dodaj do garnka.
Obierz w tym czasie marchewkę i pokrój ją w półplasterki. Paprykę także umyj, pokrój w kostkę. Podsmaż na tej samej patelni i dodaj do pozostałych składników. Do garnka wlej wodę, posól całość i popieprz. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy. Ponownie duś całość przez 20 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Posmakuj sos, jeśli jest mdły, dodaj jeszcze sól i pieprz. Tak przygotowany gulasz z polędwiczki wieprzowej możesz zagęścić śmietanką albo mąką podsmażoną z masłem. Jeśli jednak tak przygotowany sos ci odpowiada, zostaw go w takiej formie.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Klopsiki w sosie pomidorowym
Dania główne
Polonezy schabowe według Ewy Wachowicz
Dania główne
Kurczak pieczony w słodkim sosie chili według Ewy Wachowicz
Dania główne
Smażone części z kaczki, ziemniaki i sałatka.
Klopsiki w sosie pomidorowym
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1627
Polonezy schabowe według Ewy Wachowicz
Tradycyjne polonezy schabowe to nic innego jak roladki wieprzowe z nadzieniem...
Odsłon: 4663