Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki, sycący i łatwy do zrobienia obiad? Nic prostszego! Przygotuj dworski gulasz z polędwiczki wieprzowej, a gwarantujemy, że będziesz często powracać do tego przepisu.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35741
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1220
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1761
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6046
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35741
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1220
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1761
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6046
        
        
                Składniki
Polędwiczki wieprzowe umyj pod bieżącą wodą. Osusz i oczyść je z błonek. Pokrój na plastry o grubości około 1 centymetra. Spłaszcz każdy z nich dłonią. Następnie pokrój mięso w paski. Posól i popieprz każdy kawałek. Oprósz mąką. Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Smaż polędwiczki przez kilka minut z każdej strony, nie mieszając zbyt często. Przełóż mięso do garnka.
Cebulę obierz, pokrój i posiekaj w piórka. Czosnek także obierz i przeciśnij przez praskę. Pieczarki po umyciu posiekaj na plasterki. Całość zeszklij na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso. Pod koniec dodaj pieczarki, zamieszaj, chwilkę podsmażaj. Dodaj do garnka.
Obierz w tym czasie marchewkę i pokrój ją w półplasterki. Paprykę także umyj, pokrój w kostkę. Podsmaż na tej samej patelni i dodaj do pozostałych składników. Do garnka wlej wodę, posól całość i popieprz. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy. Ponownie duś całość przez 20 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Posmakuj sos, jeśli jest mdły, dodaj jeszcze sól i pieprz. Tak przygotowany gulasz z polędwiczki wieprzowej możesz zagęścić śmietanką albo mąką podsmażoną z masłem. Jeśli jednak tak przygotowany sos ci odpowiada, zostaw go w takiej formie.