Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynię uwielbiam i przyrządzam ją na różne sposoby. Dziś przedstawię przepis na dynię faszerowaną. Można nafaszerować małe dynie, tak w sam raz dla jednej osoby na obiad, albo faszerować dynię większą i wówczas dzielimy ją po upieczeniu na części, tak jak tort. Ostatnio faszerowałam dwie dynię: jedna małą, a drugą większą, która starczyła dla dwóch osób ( na zdjęciu jest ta większa ). Jeśli zostanie nieco farszu można nafaszerować nim jakieś inne warzywo i zapiekać razem z dynią. Mi ostatnio zostało farszu na jedną małą paprykę. Dynię bez farszu pieczemy około 25 minut. Ale w sumie wszystko zależy od gatunku dyni. Nie może za bardzo zmięknąć, bo straci kształt i "siądzie ", a przecież trzeba ją jeszcze potem chwile pozapiekać razem z farszem.
Lekki deserek składający się z twarogu z dodatkiem maku, śmietanki oraz pure...
Odsłon: 79
Dynia to wspaniałe warzywo, które możemy przygotować zarówno na słono jak i s...
Odsłon: 101
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 162
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 404
Przepis na lekką, zdrową i aromatyczną zupę z zielonych warzyw, którą przygot...
Odsłon: 1379
Lekki deserek składający się z twarogu z dodatkiem maku, śmietanki oraz pure...
Odsłon: 79
Dynia to wspaniałe warzywo, które możemy przygotować zarówno na słono jak i s...
Odsłon: 101
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 162
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 404
Przepis na lekką, zdrową i aromatyczną zupę z zielonych warzyw, którą przygot...
Odsłon: 1379
Składniki
Dynie myjemy, osuszamy i odcinamy wierzchołek. Środek dyni ( miękki miąższ i pestki ) wydrążamy za pomocą łyżki. Dynie od środka delikatnie solimy i oprószamy pieprzem
Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutko olejem, układamy w nim dynie i "czapeczki" z dyni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 25 minut, aby dynia zmiękła
W tym czasie przygotowujemy farsz: torebkę ryżu gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę. Oprószamy obficie przyprawą curry i smażymy na dwóch łyżkach oleju do odparowania płynu i ładnego zrumienienia. Po odparowaniu wody dodajemy do kurczaka drobno pokrojoną czerwoną paprykę i dalej razem dusimy
Gdy kurczak jest już usmażony, a papryka zmiękła dodajemy ugotowany ryż, który dodatkowo oprószamy kurkumą. Wszystko razem mieszamy
Do farszu dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Całość przyprawiamy pieprzem cayenne i ewentualnie solą. Wszystko razem mieszamy
Paprykę wyjmujemy z piekarnika i gdy nieco przestygnie wylewamy z niej płyn i nakładamy farsz. Dynię wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze ok 20 - 25 minut w 180 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia dynie posypujemy tartym żółtym serem i oprószamy słodka papryka w proszku
Większe dynie podajemy krojąc je na części, jak tort. Mniejsze stanowią porcję dla jednej osoby.
Po upieczeniu miąższ dyni łatwo oddzielić za pomocą widelca lub noża od zewnętrznej skórki