Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia świetnie smakuje z owocami. Możesz ją zamarynować do słoików i wyciągnąć jako dodatek do naleśników, deserów, a nawet dań mięsnych. Zobacz przepis na dynię marynowaną na słodko.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326103
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11991
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16574
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5341
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326103
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11991
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16574
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5341
Składniki
Dynię umyj, obierz, a następnie usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę. Imbir obierz i drobno posiekaj. Cytryny sparz wrzątkiem. Z pomidorami zrób tak samo, aby łatwiej je obrać ze skórki. Pokrój w kostkę. Gruszki umyj, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i posiekaj w kostkę. Połącz w garnku dynię, pomidory i gruszki.
Teraz zagotuj ocet winny z cukrem. Przelej do przygotowanych warzyw i owoców. Jeśli marynata nie zakrywa całości, dolej trochę wody. Zagotuj, zmniejsz moc palnika i zostaw tak na około pół godziny. Na ostatnie kilka minut dołóż miód, imbir, wyciśnij sok z cytryn i zetrzyj z nich skórkę. Wymieszaj. Dopraw też odrobiną soli i pieprzem.
Gorącą dynię marynowaną na słodko przełóż do słoików. Opcjonalnie możesz dodać po gałązce rozmarynu. Mocno zakręć i odwróć do góry dnem. Przykryj ściereczką i poczekaj aż słoiki ostygną.