Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia pieczona do obiadu to świetny dodatek do każdego jesiennego dania. Mięsiste i delikatne kawałki warzywa polane są sosem z miodem, chili i dużą ilością aromatycznych przypraw. Dzięki temu zyskują wyjątkowy i niezapomniany smak. Stanowi idealną równowagę między słodyczą a ostrością. Tak przygotowana dynia może być nie tylko dodatkiem, ale także samodzielną przystawką, a nawet wegańskim daniem obiadowym! Ciekawą modyfikacją może być zamiana miodu na syrop klonowy, a nawet posypanie orzechami.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4334
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11759
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6721
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13842
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4334
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11759
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6721
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13842
Składniki
Ostrym nożem przetnij dynię na pół. Usuń gniazdo nasienne i wnętrzności. Pokrój warzywo w kostkę o boku ok. 2 cm. Przełóż je na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem silikonowym.
W rondelku roztop masło. Dodaj miód i wszystkie przyprawy. Gdy sos zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj go przez ok. 2 minuty. Zdejmij go z ognia. Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadź sos równomiernie po wszystkich kawałkach dyni. Piekarnik nastaw na 175 st. Celsjusza. Dynię piecz przez ok. 30 minut, co jakiś czas polewając ją zebranym w blaszce sosem.
Dynię pieczoną do obiadu wyjmij, kiedy będzie miękka i będzie można ją łatwo przekłuć nożem. Przed podaniem udekoruj gałązkami świeżego tymianku.