Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia pieczona do obiadu to świetny dodatek do każdego jesiennego dania. Mięsiste i delikatne kawałki warzywa polane są sosem z miodem, chili i dużą ilością aromatycznych przypraw. Dzięki temu zyskują wyjątkowy i niezapomniany smak. Stanowi idealną równowagę między słodyczą a ostrością. Tak przygotowana dynia może być nie tylko dodatkiem, ale także samodzielną przystawką, a nawet wegańskim daniem obiadowym! Ciekawą modyfikacją może być zamiana miodu na syrop klonowy, a nawet posypanie orzechami.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 38
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8618
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 881
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 38
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8618
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 881
Składniki
Ostrym nożem przetnij dynię na pół. Usuń gniazdo nasienne i wnętrzności. Pokrój warzywo w kostkę o boku ok. 2 cm. Przełóż je na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem silikonowym.
W rondelku roztop masło. Dodaj miód i wszystkie przyprawy. Gdy sos zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj go przez ok. 2 minuty. Zdejmij go z ognia. Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadź sos równomiernie po wszystkich kawałkach dyni. Piekarnik nastaw na 175 st. Celsjusza. Dynię piecz przez ok. 30 minut, co jakiś czas polewając ją zebranym w blaszce sosem.
Dynię pieczoną do obiadu wyjmij, kiedy będzie miękka i będzie można ją łatwo przekłuć nożem. Przed podaniem udekoruj gałązkami świeżego tymianku.