Do góry

Dania główne Przepis na:

Dynia po Ukraińsku (na słodko)

Dynia po Ukraińsku (na słodko)

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 1468

Dodano:

Odsłon: 1050

Pyszna odsłona dyni w wersji na słodko. Przepis dostałam od Ukrainki, u której ta potrawa gości od pokoleń.

Składniki

  • pół dyni
  • 4 jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • garść rodzynek
  • garść żurawiny
  • suszone morele
  • cukier
  • opcjonalnie: śliwki, daktyle, figi, orzechy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dynia po Ukraińsku (na słodko)

Przygotowanie

  1. Dynie i jabłka obieramy i kroimy w kostkę. posypujemy rodzynkami, żurawiną i tym co mamy i lubimy. Kropimy obficie sokiem z cytryny i posypujemy cukrem.

  2. Wkładamy do piekarnika nastawionego na ok. 180-200 stopni.
    Pieczemy ok. 2 godz. co jakiś czas mieszając. Gdyby robiło się za suche, można ponownie pokropić sokiem z cytryny lub wodą

    Podajemy z ryżem lub kaszą (najlepiej jaglaną).
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń