Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe, które będzie często gościć na moim stole. Przepis pochodzi z bardzo starego zeszytu mojej babci.
rondel, patelnia, praska do czosnku, tarka,
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6173
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9117
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8661
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6173
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9117
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8661
Składniki
Z dyni wyciąć miąższ i pokroić w większą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, następnie przełożyć do rondla i podsmażyć na maśle do zeszklenia. Do podsmażonej cebuli dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę. Podsmażać razem aż papryka zmięknie, dodać wodę i wymieszać. Chwilę dusić na małym ogniu , doprawiając do smaku świeżo mielonym pieprzem, startą gałką muszkatołową oraz cukrem. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą. Śmietanę 30 % rozbełtać z żółtkiem, czosnkiem oraz z sokiem z cytryny. Wlać do rondla z dynią, wymieszać mocno podgrzać ale (nie gotować). Podawać z pieczywem.