Do góry

Dania główne Przepis na:

Dynia z wołowiną doprawiona natką i kolendrą

Dynia z wołowiną doprawiona natką i kolendrą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Dynia z wołowiną doprawiona natką i kolendrą"

Składniki

  • mała dynia
  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 10 dag wędzonego boczku. Dodatki i przyprawy: pomidor
  • cebula
  • jajko
  • po 4 łyżki posiekanej natki i kolendry
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 80 minut • Porcja 340 kcal • Koszt porcji ok. 4,70 zł • Przepis dla 4 osób

  2. Pomidora sparz, obierz ze skórki, usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę.

  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Boczek pokrój w drobną kosteczkę. Na gorącej oliwie podsmaż boczek i cebulę. Potem dodaj pomidora i na końcu wołowinę. Wymieszaj i smaż razem 10 minut. Przestudź.

  4. Do mięsa dodaj jajko, mąkę, kolendrę i natkę. Przypraw gałką, solą, pieprzem i wymieszaj.

  5. Dynię umyj. Jeśli nie stoi stabilnie, skrój nieco spód. Odkrój górną część (pokrywkę), łyżką wybierz pestki i włókna. Blanszuj ją przez kilka minut w osolonym wrzątku i osącz.

  6. Głębokie naczynie żaroodporne natłuść i umieść w nim dynię. Napełnij ją farszem, nałóż pokrywkę, posmaruj oliwą i piecz 60 min w 180°C. Podawaj z ryżem i sosem pomidorowym.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń