Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dżem brzoskwiniowy z amaretto"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 255
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 255
Składniki
Brzoskwinie zalewamy wrzątkiem, chwilę parzymy i studzimy. Obieramy ze skóry, pestki usuwamy. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki.
Brzoskwinie mieszamy z cukrem. W garnku o grubym dnie smażymy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, owoce staną się szkliste, a syrop gęsty. Miksujemy blenderem lub tylko rozgniatamy np. widelcem, jeśli chcemy mieć dżem z większymi kawałkami owoców.
Jabłka obieramy, usuwamy nasiona, miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podlewamy łyżką wody i dusimy na małym ogniu 8-10 minut. Masę wykładamy na sito i łyżką odciskamy nadmiar soku. Przekładamy do brzoskwiń, dodajemy sok z cytryny i amaretto. Całość jeszcze chwilę gotujemy.
Gorący dżem przekładamy do słoików, przed zamknięciem brzegi i nakrętki przecieramy spirytusem. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem i studzimy.
Czas przygotowania 95 minut. Cena jednej porcji około 3,10 zł.
Wartość odżywcza jednej 100 g 234 kcal Białko 2,8 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 39 g.Źródło: Rewia