Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z agrestu to jedno z piękniejszych wspomnień dzieciństwa i wakacji na wsi. Każda babcia przez długie godziny gotowała dżem z agrestu, który pysznie smakował na śniadaniowych naleśnikach lub kanapkach z twarogiem. Ze względu na wysoką zawartość pektyn w agreście, wystarczy dodać do niego tylko cukier, by otrzymać gęstą, smakowitą konfiturę, bez żadnych ulepszaczy. Dlatego babcie tak chętnie wykorzystywały agrest do słodkich przetworów. Potrzeba było tylko odrobiny cierpliwości w gotowaniu. Dziś w dobie dostępu do cukrów żelujących sprawa wygląda dużo łatwiej i wykonanie pysznego dżemiku zajmuje zdecydowanie mniej czasu. Gdy lubisz łączyć smaki, dodaj do agrestu truskawki, borówki, czerwone porzeczki lub rabarbar. Konfiturę z agrestu możesz podać także jako dodatek do mięsa lub serów. Wystarczy, że dolejesz do musu owocowego łyżkę octu winnego i szczyptę soli.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 356
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 380
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 356
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 380
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Przepłucz agrest pod bieżącą wodą dwa razy. Oderwij ogonki i uschnięte wierzchołki. Włóż owoce do dużego garnka i gotuj na wolnym ogniu, aby agrest się nie przypalił. Na początek możesz dolać około 100 ml wody, która z czasem odparuje. Wsyp cukier i mieszaj do zagotowania. W międzyczasie zdejmij pianę z owoców i gotuj dżem przez 10-15 minut, aż agrest się rozgotuje. Po czym dodaj cukier żelujący i gotuj według podanego czasu na opakowaniu. Dżem będzie gotowy, jeśli płynnie ścieka z łyżki. Na koniec dolej sok z cytryny i miód. Przemieszaj dokładnie dżem.
Przygotuj czyste i wyparzone słoiki i napełniaj je gorącym dżemem. Wytrzyj ścianki słoika i od razu mocno zakręcaj. Przechowuj dżem w chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.