Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dżem z porzeczek"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 154
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 154
Składniki
Porzeczki umyj w miseczce z wodą, osącz. Z czarnych porzeczek oderwij szypułki. Łodyżki czerwonych porzeczek szybko oddzielisz od owoców, przeciągając je między zębami widelca.
Owoce wrzuć do dużego rondla z grubym dnem, zasyp cukrem. Pozostaw je na kilka godzin, by puściły sok. Możesz je również delikatnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Rondel postaw na palnik i podgrzewaj na niezbyt dużym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gdy owoce zaczną puszczać sok a zawartość rondla zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze 30-40 minut często mieszając.
Słoiki umyj i wyparz. Następnie osusz je, wstawiając do nagrzanego do 100° C piekarnika na 15-20 min. Pokrywki od słoików wygotuj oddzielnie.
Gorący dżem przełóż do gorących, suchych słoików (nie pękną przy napełnianiu) i szczelnie zakręć. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130° C i pasteryzuj 15-20 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 40 minut Słoiczek: 790 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie