Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżokejki to fenomenalna przekąska na każdą imprezę czy grilla, ale może też stanowić ciekawą alternatywę dla klasycznych mielonych. Pieczone mięso z rozpływającym się w ustach, lekko ciągnącym się wnętrzem to propozycja, która przypadnie do gustu każdemu.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 39
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 110
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 39
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 110
Składniki
Przygotuj łódeczki. Do miski włóż mięso mielone. Cebulę i czosnek obierz. Zetrzyj je na tarce lub drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Dołóż także jajka i przyprawy. Całość dobrze wymieszaj, do uzyskania jednolitej i elastycznej masy. Nabieraj po garści masy mięsnej i formuj z niej płaskie kotlety. Wewnątrz zrób wgłębienie na farsz. Gotowe łódeczki odkładaj na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotuj farsz. Cebulę i pieczarki drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż ją do zeszklenia. Dołóż pieczarki i kontynuuj smażenie przez ok. 5 minut, do odparowania wody i miękkości grzybów. Zdejmij całość z ognia i przestudź. Wmieszaj żółty ser starty na tarce o dużych oczkach.
Złóż danie. Do każdego wgłębienia nakładaj po 1-2 łyżce farszu pieczarkowego. Pomidory pokrój w plastry o grubości ok. 3-5 mm. Połóż po jednym na wierzchu każdego kotlecika. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Dżokejki piecz przez ok. 35-40 minut, do utraty surowości mięsa i ładnego przyrumienienia pomidora. Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z ulubioną surówką lub dipem.