Dzwonko z łososia w orzechowej panierce, z chipsem z buraka i kremem z pomidorów

Ciężka sobota ten dzień był aż nadto stresujący, na szczęście już się skończył :) Dawno nie jadłem ryby, więc postanowiłem zrobić dzisiaj dzwonka z łososia w orzechowej panierce, z chipsem z buraka i kremem z pomidorów. Co myślicie o takim połączeniu? :)
Dzwonko z łososia w orzechowej panierce, z chipsem z buraka i kremem z pomidorów
Składniki
- 2 dzwonka z łososia
- sól, pieprz do smaku
- 1 cytryna
- 1 jajko
- mąka orzechowa do obtaczania
- masło klarowane do smażenia
- 1 burak
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka cukru
- 3 pomidory
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżka oregano
- sól, pieprz do smaku
Składniki
- 2 dzwonka z łososia
- sól, pieprz do smaku
- 1 cytryna
- 1 jajko
- mąka orzechowa do obtaczania
- masło klarowane do smażenia
- 1 burak
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka cukru
- 3 pomidory
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżka oregano
- sól, pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Zanim zaczniemy cokolwiek robić, dzwonka pół godziny przed smażeniem nacieramy solą i pieprzem. W tym czasie obieramy buraka, kroimy go w cienkie plastry i mieszamy z przyprawami. Pieczemy go w piekarniku w 180°C przez około 20 minut - dzięki temu cukier skarmelizuje się i doda burakom słodkawego posmaku. :)

W tym samym czasie przygotowujemy krem. Pomidory sparzamy, blendujemy na gładką masę i przyprawiamy do smaku. Przekładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu. Teraz możemy przystąpić do smażenia dzwonek. W miseczce rozbijamy jajko, do drugiej wsypujemy mąkę orzechową. Dzwonka obtaczamy najpierw w jajku, a potem w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni i wykładamy na talerz. Skrapiamy sokiem z cytryny. W tym samym czasie sprawdzamy czy czipsy z buraków są gotowe. Jeżeli są odpowiednio chrupkie wykładamy na talerz. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4347

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1086

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 595
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4347

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1086

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 595



Składniki
- 2 dzwonka z łososia
- sól, pieprz do smaku
- 1 cytryna
- 1 jajko
- mąka orzechowa do obtaczania
- masło klarowane do smażenia
- 1 burak
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka cukru
- 3 pomidory
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżka oregano
- sól, pieprz do smaku
Zanim zaczniemy cokolwiek robić, dzwonka pół godziny przed smażeniem nacieramy solą i pieprzem. W tym czasie obieramy buraka, kroimy go w cienkie plastry i mieszamy z przyprawami. Pieczemy go w piekarniku w 180°C przez około 20 minut - dzięki temu cukier skarmelizuje się i doda burakom słodkawego posmaku. :)
W tym samym czasie przygotowujemy krem. Pomidory sparzamy, blendujemy na gładką masę i przyprawiamy do smaku. Przekładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu. Teraz możemy przystąpić do smażenia dzwonek. W miseczce rozbijamy jajko, do drugiej wsypujemy mąkę orzechową. Dzwonka obtaczamy najpierw w jajku, a potem w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni i wykładamy na talerz. Skrapiamy sokiem z cytryny. W tym samym czasie sprawdzamy czy czipsy z buraków są gotowe. Jeżeli są odpowiednio chrupkie wykładamy na talerz. Smacznego!
Fajne danie i do wypróbowania,pięknie podane:)
Świetne i bardzo smakowite połączenie :)
Dziękuje :)