Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasz pęczak to jedna z moich ulubionych kasz. Podana z odpowiednimi dodatkami stanowi bardzo pyszne, sycące danie. Połączenie smaków jakie zastosowałam w tym daniu sprawiło, że jeszcze bardziej pokochałam królową kasz :) Spróbujcie, może Wam też przypadnie do gustu :)
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 225
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2544
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 225
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2544
Składniki
W głębokim garnku zagotowujemy 2 szklanki wody i wsypujemy kaszę. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Kasza musi wchłonąć całą wodę. Jeżeli chcemy przetrzymać kaszę w cieple, wystarczy owinąć garnek w koc. Spokojnie możemy wtedy przyrządzać kolejne etapy potrawy, bez obawy, że wystygnie nam kasza.
Łososia solimy, pieprzymy oraz skrapiamy oliwą lub olejem. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut.
Robimy sos do kaszy. Do oliwy wlewać kroplami ocet cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zobaczycie jak fajnie gęstnieje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Żeby sos stał się wyrazisty powinien postać godzinę przed polaniem sałatki.
Do ugotowanej kaszy siekamy pietruszkę, koperek i bazylię. Wlewamy przygotowany sos, pieprzymy i solimy do smaku. Dokładnie wszystko mieszamy. Na talerz wykładamy garść dowolnego mixu sałat, wykładamy kaszę, na to układamy upieczonego łososia. Dodajemy cząstki cytryn do skropienia łososia. Dla smakoszy układamy zielone oliwki, a na wierzchu posypujemy kiełki rzodkiewki.