Do góry

Dania główne Przepis na:

Ekspresowa pizza Funghi

Ekspresowa pizza Funghi

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 89

Dodano:

Odsłon: 290

Pizza Funghi to klasyczna pizza z sosem pomidorowym, serem i pieczarkami. Moją pizzę postanowiłam zrobić na cieście bez drożdży. Idealna na obiad lub przekąskę.:) Polecam :)!!!

Składniki

  • *Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g serka śmietankowego np. z kubeczka 150 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki ziół prowansalkich
  • 8-10 łyżek oleju
  • *Sos pomidorowy:
  • 300 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • *Do przesmażenia:
  • 450 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • *Dodatki do pizzy:
  • przygotowany sos pomidorowy
  • przesmażone pieczarki
  • 250-300 g sera żółtego np. w kostce
  • 1 cebula czerwona
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. *Ciasto:

    Do miski przesiać przez sito mąkę, wlać olej, przełożyć serki, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystkie składniki na początku wymieszać łyżką i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleiło się do rąk. Gotowe ciasto odstawić na chwilę na bok.

  2. Gotowe ciasto lekko uformować i przełożyć do miski.

  3. Blat lekko posypać mąką. Na blacie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  4. *Sos pomidorowy:

    Do miseczki przelać koncentrat pomidorowy, dodać wszystkie przyprawy i całość wymieszać. Gotowy sos odstawić na bok.

  5. *Smażenie:

    Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
    Cebulę umyć i pokroić w drobną kostkę.
    Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulkę. Do zeszklonej cebuli na patelnię przełożyć pieczarki i smażyć je przez 10-15 minut. Na koniec doprawić je do smaku solą i pieprzem. Całość na koniec wymieszać i odstawić na chwilę na bok.

  6. **Wykończenie pizzy:

    Na rozwałkowanym cieście rozłożyć przygotowany sos pomidorowy.
    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć równomiernie na sosie pomidorowym. Na ser wyłożyć przesmażone pieczarki. Na koniec posiekać czerwona cebulkę w piórka, rozłożyć ją równomiernie na pieczarkach i wszystko jeszcze raz posypać lekko serem.

  7. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 210-220 oC przez 20-25 minut.

  8. Pizza jest gotowa. :)

  9. Gotową pizzę przełożyć na talerz.


    Smacznego :) !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń