Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli wybierzecie się na grzybobranie, możecie wpisać w swój kulinarny kalendarz tę zapiekankę. Wymaga niewiele pracy, a efekt jest zachwycający.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326547
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12101
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16922
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5541
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326547
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12101
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16922
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5541
Składniki
Ziemniaki ugotuj w skórce. Nie doprowadź do ich dużej miękkości. Wyjmij z wody i ostudź. Obierz je ze skórki i pokrój w 1-centymetrowe plastry.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekany por oraz czosnek. Grzyby pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię razem z tymiankiem i rozmarynem. Smaż do miękkości składników. Dopraw pieprzem i solą.
Przygotuj tortownicę lub np. naczynie żaroodporne. Dno wysmaruj tłuszczem. Ułóż na dnie około 2/3 ziemniaków. Pilnuj, by plastry znajdowały się blisko siebie. Wyłóż grzyby i na wierzch resztę ziemniaków.
Przygotuj sos. Jajka wymieszaj ze śmietaną i przyprawami. Polej składniki w naczyniu żaroodpornym, tak aby sos rozlał się równomiernie po całej potrawie. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.