Do góry

Dania główne Przepis na:

Ekspresowy obiad z piekarnika. Będziesz wracać do tego przepisu

Ekspresowy obiad z piekarnika. Będziesz wracać do tego przepisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1512

Dodano:

Odsłon: 79382

Jeśli wybierzecie się na grzybobranie, możecie wpisać w swój kulinarny kalendarz tę zapiekankę. Wymaga niewiele pracy, a efekt jest zachwycający.

Składniki

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 3 garście świeżych grzybów
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 2 jajka
  • 1 por (biała część)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ekspresowy obiad z piekarnika. Będziesz wracać do tego przepisu

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotuj w skórce. Nie doprowadź do ich dużej miękkości. Wyjmij z wody i ostudź. Obierz je ze skórki i pokrój w 1-centymetrowe plastry.

  2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekany por oraz czosnek. Grzyby pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię razem z tymiankiem i rozmarynem. Smaż do miękkości składników. Dopraw pieprzem i solą.

  3. Przygotuj tortownicę lub np. naczynie żaroodporne. Dno wysmaruj tłuszczem. Ułóż na dnie około 2/3 ziemniaków. Pilnuj, by plastry znajdowały się blisko siebie. Wyłóż grzyby i na wierzch resztę ziemniaków. 

  4. Przygotuj sos. Jajka wymieszaj ze śmietaną i przyprawami. Polej składniki w naczyniu żaroodpornym, tak aby sos rozlał się równomiernie po całej potrawie. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: blamansz

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń