Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Empanadas (pieczone pierożki)"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 120
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 109
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 120
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 109
Składniki
Do przesianej mąki dodaj masło, posiekaj nożem. Dodaj cukier, sól, jajko oraz śmietanę, zagnieć gładkie ciasto. Owiń je w folię, włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Mięso umyj, pokrój w małą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Z zielonej papryki usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę. Papryczkę chili drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć mięso, obsmaż. Przełóż je do miski a na tej samej patelni na niewielkiej ilości oleju przesmaż cebulę wraz z paprykami. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze 1-2 min. Przełóż do mięsa, wymieszaj.
Gdy całość wystygnie, dodaj kukurydzę konserwową, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Wytnij z niego duże koła. Na każdym rozłóż nadzienie i dokładnie zlep brzegi ciasta. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12-15 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 180 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie