Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie na ostro? Bo my bardzo. A pikantny sos najlepiej smakuje w tortilli. Enchilada to rewelacyjne danie dla osób, które lubują się w pikantnych i wyrazistych smakach. Oczywiście można dodać mniej papryczki, ale cały urok tego dania znajduje się właśnie w niej, więc radzę z niej nie rezygnować.
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 1049
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 1049
Składniki
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jedną z nich wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę podsmażamy, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 pokrojoną na bardzo drobne kawałki papryczkę chilli i zmielone mięso. Wszystko razem podsmażamy i doprawiamy ( dodajemy wszystko za wyjątkiem majeranku i kminku).
W drugim rondelku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystko razem podsmażamy, dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kostkę papryczkę chilli, pomidory w puszce i przyprawy (kminek rozgniatamy w moździerzu lub bardzo drobno kroimy - bez obaw, w tym daniu nie czuć wcale jego bardzo intensywnego smaku), chwilkę gotujemy, a następnie wlewamy passatę. Na koniec dodajemy szczyptę soli.
Placki tortilli smarujemy sosem, na to dajemy trochę sera, mięso, ser i zawijamy jak krokiety. Dno naczynia żaroodpornego zalewamy sosem, a następnie ciasno układamy tortille. Wszystko zalewamy resztą sosu (ważne, aby placki były przykryte) i posypujemy startym żółtym serem.
Danie zapiekamy ok 20 minut w 190*C. Podajemy ze schłodzoną kwaśną śmietanką.