Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Enchiladas pochodzi z kuchni meksykańskiej i oznacza danie, na które składają się zwinięte, zapiekane tortille z różnorodnym farszem. Tradycyjnie enchiladas podaje się z czerwonym sosem, jednak tym razem będzie to sos inspirowany beszamelem.
Jeśli szukasz dania, które połączy aromatyczną mieszankę warzyw, soczyste mię...
Odsłon: 1449
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 1156
Jeśli szukasz dania, które połączy aromatyczną mieszankę warzyw, soczyste mię...
Odsłon: 1449
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 1156
Składniki
Wlej olej na patelnię, a gdy będzie gorący, wrzuć poszatkowaną cebulę i smaż około 2 minuty. Dodaj kolendrę, czosnek i papryki w proszku, a następnie chwilę przesmaż, by smaki się połączyły. Dodaj pokrojoną paprykę i kukurydzę, ugotowanego i porwanego na kawałki kurczaka oraz około 100 g startego sera. Wymieszaj farsz i odstaw.
Do garnka włóż masło i rozpuść. Następnie dodaj mąkę i gotuj przez minutę, mieszając, aby mąka się nie przypaliła. Powoli wlewaj mleko i ubijaj do zgęstnienia. Dodaj śmietanę, bulion z kurczaka, ewentualnie sól, czosnek w proszku, paprykę słodką i chili. Gotuj sos, aż stanie się gęsty, a następnie zdejmij z ognia. Dolej około 100 ml sosu do farszu i około 2 łyżki stołowe na dno naczynia do zapiekania (ok.20x30cm).
Podgrzej tortille w kuchence mikrofalowej przez kilka sekund lub usmaż je. Tortille muszą być ciepłe, by nie pękały podczas zwijania. Następnie każdy placek posmaruj farszem, zroluj i układaj w formie miejscem zwinięcia do dołu. Resztę sosu wylej na wierzch enchilades i posyp pozostałym serem.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut w 200°C, aż sos zacznie bulgotać, a wierzch zarumieni się na złoty kolor.