Do góry

Dania główne Przepis na:

Enchiladas z papryką i szynką

Enchiladas z papryką i szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2020

Dodano:

Odsłon: 205

meksykańskie danie, idealne na kolację przy winie ;-)

Składniki

  • tortilla - 4 placki
  • szynka - 8 plastrów
  • papryka - 2 szt.
  • ser żółty - 200 g
  • jajka - 6 szt.
  • śmietanka 30% - 200 ml
  • chili w płatkach - płaska łyżeczka
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Enchiladas z papryką i szynką

Przygotowanie

  1. szynkę kroimy w kostkę, z papryki usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce, na grubych oczkach

  2. na każdym placku tortilli rozkładamy równomiernie po 1/4 porcji szynki i papryki, solimy delikatnie, posypujemy serem i płatkami chili, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym (wybieramy takie z przykryciem)

  3. jajka wbijamy do miski, dolewamy śmietankę, solimy i ubijamy na gładką masę, którą zalewamy placki tortilli, wierzch posypujemy resztą sera

  4. naczynie przykrywamy i zapiekamy przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, po tym czasie naczynie odkrywamy i zapiekamy jeszcze chwilę, aż ser się ładnie zarumieni, no i gotowe, smacznego !!! ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń