Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Esencjonalny bulion wołowy z kluseczkami z kaszy"
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 264
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 264
Składniki
Mięso opłukać, włożyć do garnka. Zalać 1,5 l zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zbierając pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru.
Warzywa z włoszczyzny oczyścić, obrać, połowę pokroić na spore kawałki. Wrzucić je do wywaru. Dołożyć ziarna pieprzu, posolić do smaku.
Gdy wywar ponownie zawrze, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 90 minut. Mleko zagotować z masłem. Wsypać kaszkę mannę. Mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Studzić 5 minut. Wbić jajko i energicznie wymieszać.
Pozostałe warzywa pokroić w cienkie słupki. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru. Pokroić na kawałeczki. Bulion przecedzić przez gęste sitko. Ponownie zagotować. Za pomocą dwóch łyżek formować kluseczki z kaszki. Wkładać je do gotującego się bulionu.
Dołożyć pokrojone w słupki warzywa i mięso. Gotować około 10 minut. Szczypiorek opłukać, posiekać. Posypać nim zupę tuż przed podaniem.
około 105 minutŹródło: Życie na gorąco