Do góry

Dania główne Przepis na:

Falafel

Falafel

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 147

Dodano:

Odsłon: 192

W poprzednim przepisie podałam wam pomysł na kurczaka teraz czas na falafel. Z podanych proporcji wyszło mi 30 "placków".

Składniki

  • Ciecierzyca ok 400-500g
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • Papryka słodka 1 łyżeczka
  • Papryka ostra 0,5 łyżeczki
  • Kumin 1,5 łyżeczki
  • Pieprz 1 łyżeczka
  • Sok z jednej cytryny
  • Pietruszka ok. Jednej dużej garści
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • Olek do smażenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • 2 łyżeczki soli
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Falafel

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc.

  2. Z ciecierzycy odlać wodę najlepiej na sitko i na chwilę zostawić by woda dobrze odciekła. W między czasie obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy na większe kawałki czosnek zostawiamy bez krojenia. Ciecierzycę przekładamy do garnka, miski lub malaksera. Dodajemy cebulę, czosnek obie papryki, sól, pieprz, kumin, sok z cytryny.

  3. Rozdrabniamy na niezbyt jednolitą masę. Teraz dodajemy posiekaną pietruszkę, obie mąki i proszek do pieczenia lub sodę.

  4. Formujemy kulki lub placuszki jak kto woli i smażymy na głębszym rozgrzanym oleju.

  5. Smacznego.

  6. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń