Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Falafele czyli potrawa z bliskiego wschodu , to smażone kuleczki czy kotleciki przygotowana z ciecierzycy z dodatkiem aromatycznych przypraw .
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2597
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101908
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6296
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2597
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101908
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6296
Składniki
Ciecierzyce wsypujemy do miski , zalewamy zimna woda (kilka centymetrów nad nią) i pozostawiamy na około 12 godzin w temperaturze pokojowej (ciecierzyca musi zacząć pękać) . Po upływie tego czasu , do naczynia blendera przekładamy odcedzona ciecierzycę , pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek oraz sól . Wszystkiego dokładnie miksujemy aż ciecierzyca zacznie się lepić . Pod koniec dodajemy mąkę pszenną , sodę oczyszczoną , sezam , posiekaną natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy . Dokładnie mieszamy .
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej . W między czasie z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego .
Następnie kuleczki smażymy z każdej strony na złoty kolor (około 3 do 5 minut) . Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym