Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Falafele czyli potrawa z bliskiego wschodu , to smażone kuleczki czy kotleciki przygotowana z ciecierzycy z dodatkiem aromatycznych przypraw .
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94010
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2758
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3554
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1646
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2326
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94010
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2758
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3554
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1646
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2326
Składniki
Ciecierzyce wsypujemy do miski , zalewamy zimna woda (kilka centymetrów nad nią) i pozostawiamy na około 12 godzin w temperaturze pokojowej (ciecierzyca musi zacząć pękać) . Po upływie tego czasu , do naczynia blendera przekładamy odcedzona ciecierzycę , pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek oraz sól . Wszystkiego dokładnie miksujemy aż ciecierzyca zacznie się lepić . Pod koniec dodajemy mąkę pszenną , sodę oczyszczoną , sezam , posiekaną natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy . Dokładnie mieszamy .
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej . W między czasie z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego .
Następnie kuleczki smażymy z każdej strony na złoty kolor (około 3 do 5 minut) . Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym