Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Falafele z sosem tzatziki to tradycyjna potrawa Bliskiego Wschodu. Są świetne jako przekąska imprezowa, przystawka czy dodatek do innych potraw. Są chrupiące na zewnątrz i wilgotne, miękkie w środku. Z pewnością także posmakują osobom na diecie bezglutenowej. Dodatek pikantnego sosu tzatziki o wyraźnie czosnkowym smaku doskonale uzupełnia to danie.
Ciecierzycę namocz w dużej ilości wody przez całą noc, a następnie opłucz ją i odcedź.
Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Przełóż je razem z ciecierzycą do malaksera. Dodaj wszystkie przyprawy.
Zawartość naczynia grubo zmiel i przełóż do osobnej miski.
Do miski dodaj mąkę owsianą i wymieszaj całość. Włóż masę do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ponownie wymieszaj.
Za pomocą łyżek wyjmuj ciasto i formuj małe kuleczki.
Garnek napełnij olejem na wysokość ok. 5 cm. Rozgrzej tłuszcz do 180 st. Celsjusza. Smaż jednorazowo po 6-7 kulek z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odkładaj je na papierowy ręcznik.
Przygotuj sos tzatziki. Ogórek zetrzyj na tarce i odciśnij z wody. Dodaj posiekany koperek, oliwę, pieprz, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszaj. Przed podaniem zalej jogurtem greckim i sokiem z cytryny. Wymieszaj. Falafele z sosem tzatziki podawaj na ciepło, udekorowane listkami bazylii.
Domowe , dosmakowane , doprawione wedle własnych uznań . Aromatyczny i zdrowy .
Odsłon: 3209
Czasami warto się zastanowić co robimy rano gdy wstaniemy. Początek dnia jest...
Odsłon: 982
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2154
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 72
Czasami warto się zastanowić co robimy rano gdy wstaniemy. Początek dnia jest...
Odsłon: 982
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2154
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 72
Składniki
Ciecierzycę namocz w dużej ilości wody przez całą noc, a następnie opłucz ją i odcedź.
Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Przełóż je razem z ciecierzycą do malaksera. Dodaj wszystkie przyprawy.
Zawartość naczynia grubo zmiel i przełóż do osobnej miski.
Do miski dodaj mąkę owsianą i wymieszaj całość. Włóż masę do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ponownie wymieszaj.
Za pomocą łyżek wyjmuj ciasto i formuj małe kuleczki.
Garnek napełnij olejem na wysokość ok. 5 cm. Rozgrzej tłuszcz do 180 st. Celsjusza. Smaż jednorazowo po 6-7 kulek z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odkładaj je na papierowy ręcznik.
Przygotuj sos tzatziki. Ogórek zetrzyj na tarce i odciśnij z wody. Dodaj posiekany koperek, oliwę, pieprz, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszaj. Przed podaniem zalej jogurtem greckim i sokiem z cytryny. Wymieszaj. Falafele z sosem tzatziki podawaj na ciepło, udekorowane listkami bazylii.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Wieprzowe rolady z farszem gołąbkowym
Dania główne
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Dania główne
Gulasz z dzika z antonówkami
Dania główne
Kurczak z pomidorkami koktajlowymi
Wieprzowe rolady z farszem gołąbkowym
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 72
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Moje pierogi warzywno - grzybowe przygotowałam na spotkanie z przyjaciółmi Pi...
Odsłon: 38