Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Falafele z sosem tzatziki to tradycyjna potrawa Bliskiego Wschodu. Są świetne jako przekąska imprezowa, przystawka czy dodatek do innych potraw. Są chrupiące na zewnątrz i wilgotne, miękkie w środku. Z pewnością także posmakują osobom na diecie bezglutenowej. Dodatek pikantnego sosu tzatziki o wyraźnie czosnkowym smaku doskonale uzupełnia to danie.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 105
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 174
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 30
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 258
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 105
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 174
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 30
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 258
Składniki
Ciecierzycę namocz w dużej ilości wody przez całą noc, a następnie opłucz ją i odcedź.
Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Przełóż je razem z ciecierzycą do malaksera. Dodaj wszystkie przyprawy.
Zawartość naczynia grubo zmiel i przełóż do osobnej miski.
Do miski dodaj mąkę owsianą i wymieszaj całość. Włóż masę do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ponownie wymieszaj.
Za pomocą łyżek wyjmuj ciasto i formuj małe kuleczki.
Garnek napełnij olejem na wysokość ok. 5 cm. Rozgrzej tłuszcz do 180 st. Celsjusza. Smaż jednorazowo po 6-7 kulek z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odkładaj je na papierowy ręcznik.
Przygotuj sos tzatziki. Ogórek zetrzyj na tarce i odciśnij z wody. Dodaj posiekany koperek, oliwę, pieprz, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszaj. Przed podaniem zalej jogurtem greckim i sokiem z cytryny. Wymieszaj. Falafele z sosem tzatziki podawaj na ciepło, udekorowane listkami bazylii.