Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2373 Ocena: 52625
Dodano: 01.03.2016
Odsłon: 10090
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Fasolę moczymy przez 12 godzin. Odsączamy.
Przez godzinę (w proporcji 1:5- jedna część fasoli, 5 części wody) gotujemy, wywar zlewamy, fasolę ponownie zalewamy i gotujemy do jej miękkości. Odsączamy.
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w większe kawałki, paprykę. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 10 min.
Dodajemy przecier pomidorowy (passata) i przyprawy. Chwilę gotujemy, zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Benderem miksujemy sos (nie na gładką papkę, raczej w kilku miejscach przez chwilę, tak by były większe kawałki). Do sosu dodajemy fasolę, pokrojone frankfurterki i podgrzewamy, cały czas mieszając.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

Futka 03 marca 2016Zgłoś do usunięcia
Mniamusie! :) Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

rosynka 02 marca 2016Zgłoś do usunięcia
Kazda fasola jest dobra na nerki to jeszcze moja babcia mowila. A danie jest pyszne. Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

ciacho50 02 marca 2016Zgłoś do usunięcia
Pierwszy raz słyszę o tej fasoli, to dla mnie nowość. Koniecznie musi, pojawić się na moim stole :) Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 02 marca 2016Zgłoś do usunięcia
Moje smaki,bardzo lubie fasolę,a o jej wlasciwościach leczniczych dużo czytałam.7 Kto głosował? | Odpowiedz