Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasola Jaś po bretońsku.

Fasola Jaś po bretońsku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1562 Ocena: 21502

Dodano:

Odsłon: 506

Fasola Jaś z kiełbasą, boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.

Składniki

  • fasola Jaś 40 dag
  • kiełbasa śląska 40 dag
  • boczek wędzony 10 dag
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 200 ml
  • czosnek 4 ząbki
  • cebula 1 szt.
  • pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kostka kupna
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 5-6 ziaren
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • majeranek 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Fasola Jaś po bretońsku.

Przygotowanie

  1. Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę, gotujemy do miękkości. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Gdy fasola zrobi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, pieprz ziołowy, paprykę, ziele angielskie, włoszczyznę, usmażony boczek z kiełbasą i cebulą. Dodajemy czosnek i pastę rosołową. Gotujemy do chwili aż fasola będzie całkowicie miękka i dodajemy garść majeranku i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń