Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasolka po bretońsku to jedno ulubione danie jednogarnkowe mojego męża. Można ją również przygotować z fasolki z puszki, ale ja lubię oryginalny przepis z fasoli Jaś wcześniej namoczonej w wodzie.
garnek, patelnia,
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 208
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 217
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1319
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 611
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 208
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 217
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1319
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 611
Składniki
Dużą fasolę Jaś zalać zimną wodą tak, by fasolka była zakryta i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia wodę odlać. Fasolkę ponownie zalać wodą około 1 - 1,5 litra, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu palnika do miękkości (u mnie gotowałam około 70 - 80 minut) pod koniec dodać około 1 łyżeczkę soli. Z boczku odciąć skórę, a boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i obsmażyć do zrumienienia. Po kilku minutach dołożyć do boczku pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażając dodać obraną pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbki czosnku. Smażyć jeszcze kilka minut po czym całość przełożyć do garnka z fasolką. Dodać pomidory z puszki (wcześniej zmiksowane) oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić fasolkę bazylią roztartą w dłoniach, dodać słodką i wędzoną paprykę mieloną, sól i świeżo mielonym pieprz do smaku, zamieszać i gotować jeszcze około 10 - 15 minut. Podawać ze świeżym pieczywem.