Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasola pieczona w sosie pomidorowym z kiełbasą

Fasola pieczona w sosie pomidorowym z kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 280 Ocena: 3201

Dodano:

Odsłon: 5728

Pyszne i sycące danie na zimę - fasola w sosie pomidorowym z jarmużem zapiekana z dodatkiem kiełbasy

Składniki

  • 2 puszki mieszanki fasoli (3 rodzaje)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 kiełbaski
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • ok 150 g jarmużu
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Fasola pieczona w sosie pomidorowym z kiełbasą

Przygotowanie

  1. Fasolę i ciecierzycę odsączyć.
    Kiełbasę ponacinać lekko.
    Rozgrzać dużą patelnię, podsmażyć kiełbasę z obu stron na rumiano.

  2. W tym czasie jak kiełbasa się smaży posiekać cebule, marchewkę pokroić w kostkę, drobno posiekać czosnek.
    Kiełbasę zdjąć z patelni, odłożyć na bok.
    Na patelnię wrzucić cebule i marchewkę, smażyć 10 minut, dodać czosnek smażyć kolejne 5 minut.

  3. Dodać passatę pomidorową, szklankę wody i łyżkę przecieru, gotować 5 minut.
    Dodać oregano, ocet balsamiczny i miód, doprawić hojnie solą i pieprzem.
    Dodać posiekany jarmuż, gotować ok 5 minut aż zmięknie, dodać fasolę i ciecierzycę, wymieszać, przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć kiełbasę.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń