Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasolka po bretońsku to jedna z najpopularniejszych potraw w polskiej kuchni. To dosyć proste w przygotowaniu, bardzo pożywne i odżywcze danie, które zachwyca bogactwem smaków, które w sobie łączy. Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku mówi o samodzielnym moczeniu fasoli już poprzedniego dnia, jednak by jeśli chcecie jak najszybciej cieszyć się jej smakiem, możecie użyć gotowej fasoli z puszki. Drobna, ugotowana, ale nie rozpadająca się fasolka skąpana w wybornym pomidorowym sosie ze sporym dodatkiem boczku i kiełbasy - to idealna propozycja na obiad! Zobaczcie nasz szybki przepis na fasolkę po bretońsku!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9588
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9588
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20885
Składniki
Fasolę zalać ciepłą wodą i odstawić na 12 godzin, następnie zalać świeżą wodą i gotować do miękkości około 50 minut.
Pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek podsmażyć na oleju, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, następnie dodać pomidory i czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zawartość patelni dodać do ugotowanej fasoli i zagotować, w międzyczasie przygotować zasmażkę.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę smażyć nie rumieniąc, zasmażkę dodać do fasoli, wymieszać, gotować 10 minut aby całość zgęstniała.
Podawać na ciepło ze świeżym pieczywem.