Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasola po bretońsku

Fasola po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1091

Dodano:

Odsłon: 279

Fasolka po bretońsku to jedna z najpopularniejszych potraw w polskiej kuchni. To dosyć proste w przygotowaniu, bardzo pożywne i odżywcze danie, które zachwyca bogactwem smaków, które w sobie łączy. Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku mówi o samodzielnym moczeniu fasoli już poprzedniego dnia, jednak by jeśli chcecie jak najszybciej cieszyć się jej smakiem, możecie użyć gotowej fasoli z puszki. Drobna, ugotowana, ale nie rozpadająca się fasolka skąpana w wybornym pomidorowym sosie ze sporym dodatkiem boczku i kiełbasy - to idealna propozycja na obiad! Zobaczcie nasz szybki przepis na fasolkę po bretońsku!

Składniki

  • 500 g fasoli Piękny Jaś
  • 200 g boczku wędzonego
  • 150 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fasola po bretońsku

Przygotowanie

  1. Fasolę zalać ciepłą wodą i odstawić na 12 godzin, następnie zalać świeżą wodą i gotować do miękkości około 50 minut.

  2. Pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek podsmażyć na oleju, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, następnie dodać pomidory i czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Zawartość patelni dodać do ugotowanej fasoli i zagotować, w międzyczasie przygotować zasmażkę.

  4. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę smażyć nie rumieniąc, zasmażkę dodać do fasoli, wymieszać, gotować 10 minut aby całość zgęstniała.

  5. Podawać na ciepło ze świeżym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń