Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasola z boczkiem i kuskusem na ostro

Przepis dnia 2018-01-18
Fasola z boczkiem i kuskusem na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 383

Dodano:

Odsłon: 9387

Bardzo fajne danie z fasoli, które zostało dobrze doprawione i kuskusem "wzbogacone".

Składniki

  • 400 g fasoli białej drobnej,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 4 małe białe cebule,
  • ok. 500 g surowego boczku wędzonego (chudego),
  • 1 litr wody,
  • przyprawy:
  • sól do smaku,
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego,
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
  • świeżo mielona papryka chili do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki wędzonej,
  • ponadto:
  • zielona pietruszka,
  • 3 - 4 łyżki kuskusu.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fasola z boczkiem i kuskusem na ostro

Przygotowanie

  1. Fasolę przed gotowaniem myjemy, zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawiamy na noc do namoczenia.
    Następnego dnia odcedzamy, wlewamy 1 litr świeżej wody, z dodatkiem 1 łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem na a dente.
    W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
    Obraną marchew i cebulę kroimy w mniejsze słupki.

    Rada: marchew kroimy w plastry po długości, następnie układamy jeden na drugi i po skosie, kroimy paseczki, na jej szerokości.

    Z boczku odcinamy skórę i kroimy w niewielką kostkę.
    Na patelni z podsmażamy boczek z cebulą i marchewką.

  2. Do ugotowanej na al dente fasoli dodajemy warzywa z boczkiem, przyprawy: pieprz młotkowany z kolendrą, kminek, czosnek, majeranek, sos sojowy, doprawiamy solą do smaku i gotujemy do miękkości.
    Kiedy fasola będzie miękka, doprawiamy chili, pieprzem czarnym i papryką wędzoną.
    Dodajemy kuskus mieszamy i pozostawiamy na kilka min pod przykryciem, żeby zmiękł.
    Podajemy z zieloną pietruszką.

    Taka fasola na drugi dzień jeszcze lepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się zmieszają.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 stycznia 2018 Jak na ostro, to ja to biorę :)
Nie ma to, jak trochę ostrości na języku, pycha :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń