Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasolkę tę robię już od dawna i zawsze wszystkim bardzo smakuje.
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 81
Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 50
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 81
Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 50
Składniki
Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć zalewając ostudzoną, przegotowaną wodą, pozostawiając na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania osolić. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać w słupki, talarki albo w kostkę ( wg. uznania ). Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w bardzo drobną kostkę i poddusić z dodatkiem tłuszczu. Gdy zacznie się lekko rumienić dodać przygotowaną kiełbasę, dusić kilka minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno pokrojony czosnek i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę a następnie dolać 1,5 szkl. wywaru z fasoli, wymieszać, zagotować i przyprawić do smaku ostrą, sproszkowaną papryką, solą i odrobiną cukru. Sos powinien być ostry. Do ugotowanej fasoli dodać sos, wymieszać i jeszcze raz zagotować wszystko razem. Można dodać jeszcze odrobinę kwasku cytrynowego ( wtedy uzyskuje się intensywniejszy kolor i powiedziałabym, że nawet i lepszy smak ). Po wyłożeniu na talerze posypać posiekaną, świeżą, zieloną pietruszką. ŻYCZĘ SMACZNEGO :-) Składniki tej potrawy można zwiększać lub zmniejszać. Ja osobiście nie trzymam się kurczowo przepisu a przyprawy można też dodawać wg. własnego uznania. Ja np. zamiast soli daję vegetę lub jej podobną przyprawę typu kucharek itp.