Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 254

Dodano:

Odsłon: 4103

Fasolkę tę robię już od dawna i zawsze wszystkim bardzo smakuje.

Składniki

  • 20 dkg fasoli " Jasiek "
  • 20 dkg kiełbasy lub wędzonego, chudego boczku
  • 15 dkg cebuli
  • 5 dkg tłuszczu ( oliwa lub smalec )
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dkg koncentratu pomidorowego
  • sól, cukier
  • ostra, sproszkowana papryka
  • 3 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć zalewając ostudzoną, przegotowaną wodą, pozostawiając na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania osolić. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać w słupki, talarki albo w kostkę ( wg. uznania ).
    Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w bardzo drobną kostkę i poddusić z dodatkiem tłuszczu. Gdy zacznie się lekko rumienić dodać przygotowaną kiełbasę, dusić kilka minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno pokrojony czosnek i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę a następnie dolać 1,5 szkl. wywaru z fasoli, wymieszać, zagotować i przyprawić do smaku ostrą, sproszkowaną papryką, solą i odrobiną cukru. Sos powinien być ostry. Do ugotowanej fasoli dodać sos, wymieszać i jeszcze raz zagotować wszystko razem. Można dodać jeszcze odrobinę kwasku cytrynowego ( wtedy uzyskuje się intensywniejszy kolor i powiedziałabym, że nawet i lepszy smak ). Po wyłożeniu na talerze posypać posiekaną, świeżą, zieloną pietruszką.
    ŻYCZĘ SMACZNEGO :-)


    Składniki tej potrawy można zwiększać lub zmniejszać. Ja osobiście nie trzymam się kurczowo przepisu a przyprawy można też dodawać wg. własnego uznania. Ja np. zamiast soli daję vegetę lub jej podobną przyprawę typu kucharek itp.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń