Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4100
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416140
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2790
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4100
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416140
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2790
Składniki
Fasolę zalać ciepłą wodą i pozostawić na całą noc. Następnego dnia wodę odlać, zalać świeżą, gotować do miękkości ok. 50 min. Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie. Boczek i kiełbasę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do fasoli. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli. Pod koniec do fasoli dodać pomidory, przecier, majeranek, czosnek, sól i pieprz. Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła : na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodać do fasolki energicznie mieszać. Podgotować ok. 20 min.