Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka w najlepszym wydaniu - fasolka po bretońsku to pyszne i konkretne danie, idealne na jesienne i zimowe chłody. Zróbcie dużą porcję, bo na pewno szybko zniknie ;)
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12438
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4609
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 70
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12438
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4609
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 70
Składniki
Fasolę musimy przygotować dzień przed gotowaniem. Zalewamy ją zimną wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Ważne, aby nalać wody sporo wyżej niż poziom fasoli, bo ta mocno napęcznieje. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Ja użyłam szybkowaru, gotowałam od złapania ciśnienia 20 minut i pozostawiłam na 15 minut bez otwierania. Jeśli gotujecie w garnku trzeba liczyć około 1,5 godziny. Gdy fasola będzie miękka znów odcedzamy i wkładamy do garnka. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy i dokładamy do fasoli. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Smażymy na tłuszczu z boczku, Gdy się zarumieni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy razem jeszcze 5 minut. Dokładamy do fasoli całość, razem z wytopionym tłuszczem. Dodajemy krojone pomidory, koncentrat, liście, ziele, pieprz. Gotujemy około 15-20 minut, w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek.